Preot paroh Bălan Constantin-Codrin

Preoți slujitori Octombrie 28, 2014

 

S-a născut la 11 februarie 1975 în Piatra-Neamţ. A absolvit Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamţ în 1996 şi Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia în 2011.

A făcut practică liturgică timp de două săptămâni la Mănăstirea Bistriţa sub îndrumarea PC Arhim. Ciprian Zaharia.

A fost instalat la Parohia Ghigoieşti, Protopopiatul Piatra Neamţ, în data de 20.12.1997, unde a renovat pridvorul la biserica parohială. De asemenea a ridicat în filia Mastacăn (com. Dragomireşti) biserica nouă până la nivelul cupolei.

În anul 2005 a obţinut ca donaţie o casă, care a devenit casă parohială. A executat lucrări ample de renovare a acestei case.

În anul 1999 a fost finalizată lucrarea de construcţie a gardului de împrejmuire a sfintei biserici în lungime de 80 metri.

În anul 2009 a fost schimbată toată tâmplăria din lemn a bisericii cu tâmplărie tip PVC, lucrare evaluată la 15500 RON.

În anul 2010 a fost înlocuit integral acoperişul bisericii parohiale.

În aceeaşi perioadă sfântul locaş a fost dotat cu numeroase obiecte de cult:

  1. Nouă rânduri de veşminte preoţeşti;
  2. Un sfânt chivot;
  3. un sfeşnic de bronz cu cinci braţe pentru Sfânta Masă;
  4. două sfinte cruci cu picior, pentru binecuvântare;
  5. două rânduri de acoperăminte pentru Sfânta Masă, iconostase şi Sfinte Uşi;
  6. un set de cununii;
  7. un set de icoane împărăteşti.

A înlocuit iconostasul şi strana cântăreţului.

A urmărit reglementările legale şi a depus documentaţia pentru obţinerea titlului de proprietate pentru terenul agricol al parohiei.

S-au organizat numeroase colecte pentru creştinii nevoiaşi din parohie, la solicitarea Centrului eparhial şi a Protopopiatului, pentru sinistraţii în urma inundaţiilor, pentru cei din Asia, colecte de produse agricole pentru Mănăstirea Bistriţa, cu prilejul aducerii pe plan local a icoanei făcătoare de minuni a Sfintei Ana. Anual a efectuat colecte pentru azilele de bătrâni de la Bozieni şi Oşlobeni.

În perioada de parohiat la Ghigoieşti a organizat în mod regulat, cu ocazia vizitelor la casele credincioşilor din ajunul sărbătorilor mari distribuirea de cărţi de rugăciuni şi iconiţe. Cu ocazia praznicului „Naşterii Domnului” se împodobeşte bradul şi se oferă tuturor copiilor prezenţi la Sfânta Liturghie daruri constând în dulciuri şi îmbrăcăminte (aproximativ 50 pachete).

La filia din satul Mastacăn, arondată Parohiei Ghigoieşti, a construit din temelii o biserică. Tot aici: a distribuit  cărţi de rugăciuni şi iconiţe; a dat spre folosinţă loturi de pământ familiilor nevoiaşe spre a-l lucra şi a obţine hrană.

În plan cultural – educativ, a predat ore de religie în parohia Ghigoieşti, între anii 1998-2002. 

Data hirotonire: 1997-12-05